diumenge, 26 de desembre del 2010

Arte de amar,remedios de amor!

Aquest cap de setmana me l'he passat llegint aquest llibre d'Ovidi, nascut a Sulmona (Itàlia) el 43a.C.

És ben curiós veure com a l'època clàssica ja es feien llibrets de com seduir a senyoretes gregues de l'època o també a precioses i emperifollades romanes.Ovidi va ser un dels primers a escriure un llibre guiant tant a homes com a dones en el camí de la seducció, és a dir, avui dia Ovidi seria un killer de les xurris del Bora o potser un Júlio Iglesias en potència.

El llibre,com és típic dels llibres clàssics,és ple d'expressions pròpies de l'època que tracten d'explicar o transmetre millor el que l'autor vol dir però per nosaltres aquestes expressions són un merder.Una d'elles és la següent: "Quedaos lejos,cintas delgadas,símbolo del pudor y tú, larga estola, que tapas hasta el empeine" Pufff El pitjor d'aquesta frase és que oculta un significat important però jo me l'hagués saltat tant tranquil·lament.

A part d'aquest petit impediment el llibre és molt divertit.En un apartat ens parla dels passos a seguir per seduir noies al circ i a l'amfiteatre:"Que tampoco se te pase por alto la carrera de los nobles caballos" [...] "Arrima tu costado a su costado.También es una ventaja que,aunque no quieras,la fila obliga a arrimarse"[... ] "búscate la excusa de una charla amistosa" [... ] "Haz por preguntarle con interés de quién son los caballos que participan y sin dilación favorece,sea quien sea,al que ella favorece"... Com veieu Ovidi era una campió de la època,no es triomfava a les "xurris" a la disco sinó al Circ,entre cavalls.


Però encara queden més sorpreses."Obra nuestra es sobre todo lo que avergüenza" Amb aquesta frase es desfoga i tot seguit el tio es posa a explicar les postures femenines per fer l'amor (quin crack ehh) Kamasutra classic edition:
"La que sea hermosa de cara, acuéstese boca arriba"[...] "Aquella que considere bella su espalda,de espaldas" [...]"Que la mujer goce del amor saciada hasta lo más profundo de su ser y que la cosa aquella agrade por igual a los dos" Ara ens ve amb segones ehh... "También tu, a quien la naturaleza negó sentir a Venus,finge los dulces deleites con embustero sonido"[...] "Ten sólo la precaución de que,cuando finjas,no se te note" Ja sospitava que l'enganyaven ja.

Més endavant també parla de diverses formes d'arreglar-se els cabells,els maquillatges que més afavoreixen a cada classe de dona...Un "killer" de l'àrea.

M'ha agradat veure com no hem canviat pas tant.Canvien els contextes,les formes de dir les coses,de pensar-les però finalment quan es tracta d'enamorar una noia (o simplement d'intentar-ho)encara seguim fent les mateixes cosses,els mateixos passos clau,les mateixes mirades,les mateixes excuses que fa 2000 anys però en diferent context,canviant potser expressions més o menys ofensives o atrevides segons l'època però semblants,parlant ara de facebook,internet i Harry Potter abans de la deesa Venus, Cronos o Ulisses.Petits detalls que van canviant segons els temps.


"Lo que te fuerza a creerlo es el lugar,el nombre,el delator y el hecho de que la mente siempre piensa que existe aquello que teme"

1 comentari:

  1. Et recomano els epigrames de Marcial. Són genials i serveixen per complementar aquesta lectura.

    Una abraçada,

    Daniel

    ResponElimina