dimarts, 2 d’agost del 2011

Guillotina

Estava llegint i m'he trobat amb aquest sonet

No te des por vencido, ni aún vencido,
no te sientas esclavo, ni aún esclavo;
trémulo de pavor, piénsate bravo,
y acomete feroz, ya mal herido.

Ten el tesón del clavo enmohecido
que ya viejo y ruin, vuelve a ser clavo;
no la cobarde estupidez del pavo
que amaina su plumaje al primer ruido.

Procede como Dios que nunca llora;
o como Lucifer, que nunca reza;
o como el robledal, cuya grandeza
necesita del agua, y no la implora...

Que muerda y vocifere vengadora,
ya rodando en el polvo, tu cabeza !


I a l'últim vers podeu trobar una al·lusió clara a la guillotina,quin munt d'històries darrera la guillotina,sempre d'actualitat.La guillotina va aparèixer per raons humanitàries encara que no ho sembli,irònic oi? Si,si les execucions abans de la guillotina eren molt més manuals (Hanged, drawn and quartered = Penjat, arrossegat i desmembrat) i s'allargaven bastant, això era més aviat tortura que no execució. Amb l'aparició de la guillotina tot anava més ràpid,tot semblava millor.
Doncs bé,el vers del sonet m'ha recordat una anècdota que sentia fa uns dies sobre Antoine de Lavoisier, que es veu que li van escapçar el cap amb una d'aquestes guillotines.Però el seu afany científic va poder més que la frivolitat de la mort i va dir-li a uns amics seus que intentaria pestanyejar tants cops com pogués un cop li haguessin tallat el cap. Només va aguantar 15 segons...els seus amics devien estar bocabadats.

Però tot i ser més ràpida que els mètodes anteriors convé saber que la guillotina es considera una índole de tortura...(teòricament et tallen el cap i s'ha acabat,per què en diuen tortura?) Doncs no.És un tipus de tortura.I per què?

Perquè, tal i com dèiem , t'estàs 15 segons veient el teu cos escapçat,el coll destrossat,sagnant i tallat per una fulla rovellada mentre una muntera de gent mira horroritzada el que queda del teu cap. Aquells 15 segons ets conscient i tens temps per patir encara una mica més...No serà aquesta pitjor tortura que les que hi havien anteriorment? Veure't separat del teu cos?
Mai se sap,però el que si sabem segur és que és molt més ràpida.

P.D: (El sonet anterior forma part dels set sonets medicinals de Almafuerte, us recomano encaridament llegir-los tots set!)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada